W celu zapobiegania zakażeniom wirusem SARS-CoV-2 rekomenduje się:
W zakresie ogólnych warunków sanitarnych dla wszystkich rodzajów placówek pobytu
dziennego:

  1. Zapewnienie środków ochrony indywidualnej dla wszystkich pracowników oraz
    instrukcji prawidłowego ich stosowania. Rekomenduje się przede wszystkim osłonę ust
    i nosa (np. maseczki, przyłbice), a także rękawiczki jednorazowe, albo preparaty do
    dezynfekcji rąk oraz nienasiąkliwe fartuchy z długim rękawem, wiązane z tyłu (w ilości
    wystarczającej do użycia w razie potrzeby np. przy czynnościach pielęgnacyjnych).
  2. Umieszczenie przy wejściu do budynku informacji o obligatoryjnym dezynfekowaniu
    rąk przez osoby dorosłe i dzieci powyżej 6 r.ż. oraz umożliwienie przeprowadzenia
    dezynfekcji rąk poprzez wystawienie w dostępnym miejscu dozownika z płynem
    dezynfekcyjnym.
  3. Zaleca się umieszczenie w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych plakatów z
    zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem dezynfekującym do
    rąk instrukcji skutecznego odkażania rąk (w placówkach dla osób niewidomych należy
    zastosować inne formy komunikacji).
  4. Promowanie zasad higieny i umożliwienie ich realizacji poprzez:
     promowanie i wspieranie wśród uczestników i pracowników higieny rąk, higieny
    oddychania, a także właściwej etykiety postępowania prewencyjnego;
     konieczność stosowania przez pracowników środków ochrony osobistej oraz mycia
    i dezynfekcji rąk, w tym przed i po kontakcie z uczestnikami, po kontakcie z
    zanieczyszczonymi powierzchniami lub sprzętem oraz po usunięciu środków
    ochrony osobistej;
     zapewnienie środków czystości w placówce (mydło, ręczniki papierowe) oraz
    środków do dezynfekcji [np. żele/płyny dezynfekujące na bazie alkoholu (min.
    60%)] przy wejściu i w każdym pomieszczeniu wspólnego użytku;
     w miarę możliwości używanie osłony ust i nosa przez osoby prowadzące
    treningi/zajęcia oraz informowanie uczestników o powodach stosowania tego
    rozwiązania w sposób dla nich zrozumiały;
     przy czynnościach pielęgnacyjnych w stosunku do uczestników używanie
    odpowiednich środków ochrony indywidualnej;
     po użyciu środków ochrony indywidualnej jednorazowego użytku, należy je
    każdorazowo po użyciu wrzucić do dedykowanego, zamykanego pojemnika na
    odpady;
     zapewnienie odpowiedniej liczby zamykanych i opisanych pojemników na zużyte
    środki ochrony indywidualnej;
     zakaz pozostawiania telefonów komórkowych na powierzchniach
    ogólnodostępnych;
     korzystanie z naczyń i sztućców jednorazowych;
     po użyciu naczyń i sztućców jednorazowych należy je wrzucić do dedykowanego
    kosza na śmieci;
     należy zawiesić spożywanie posiłków w sali jadalnej przez wszystkich jednocześnie;
     posiłki przywożone do ośrodka powinny być szczelnie zapakowane w pojemnikach
    jednorazowych;
     po zakończeniu posiłków należy uprzątnąć resztki produktów z powierzchni
    ogólnodostępnej, umyć i zdezynfekować blaty stolików/ powierzchni po każdym
    spożywającym posiłek.
  5. Kierownik/dyrektor placówki pobytu dziennego powinien na bieżąco śledzić
    umieszczane na stronach internetowych Głównego Inspektoratu Sanitarnego i
    Ministerstwa Zdrowia, wytyczne i zalecenia dotyczące epidemii SARS-CoV-2, w tym
    zasady bezpiecznego postępowania, a także aktualne przepisy prawa.
  6. Informowanie uczestników i personelu o ryzyku jakie niesie ze sobą nieprzestrzeganie
    zasad higieny i wskazówek Głównego Inspektora Sanitarnego w powyższym zakresie.
  7. Regularne wietrzenie pomieszczeń.
  8. Regularne dezynfekowanie często używanych powierzchni użytkowych i wyposażenia
    wykorzystywanego do zajęć. W szczególności ważne jest:
     regularne czyszczenie powierzchni wspólnych, w tym klamek drzwi i okien, poręczy,
    blatów, oparć krzeseł, framug i skrzydeł drzwi, uchwytów,
     dezynfekowanie powierzchni dotykowych jak słuchawka telefonu, klawiatura i
    myszka, włączniki świateł,
     w szczególności należy przeprowadzić takie działania po zakończeniu zajęć
    przez jedną grupę i przed rozpoczęciem zajęć przez drugą grupę uczestników.
  9. Należy zapewnić bieżące sprzątanie i dezynfekcję toalet – przynajmniej 4 razy dziennie.
  10. Należy poinformować zarówno pracowników jak i uczestników, że do pracy i pobytu w
    placówkach przychodzić mogą jedynie osoby zdrowe, bez objawów wskazujących na
    możliwość wystąpienia choroby zakaźnej. W przypadku wystąpienia niepokojących
    objawów należy pozostać w domu, nie przychodzić do pracy/ na zajęcia i skontaktować
    się telefonicznie z lekarzem w celu uzyskania teleporady medycznej.
  11. W przypadku wystąpienia u osoby niepokojących objawów sugerujących zakażenie
    SARS-CoV-2 należy niezwłocznie podjąć kroki mające na celu izolację tej osoby od
    innych osób przebywających w placówce (oddzielne pomieszczenie lub wydzielona
    powierzchnia zapewniająca odstęp od innych osób minimum 2 metry z każdej strony.
    Następnie należy dopilnować, aby osoba ta założyła osłonę ust i nosa, jeśli to możliwe
    ze względu na jej stan zdrowia i możliwości psychoruchowe, zawiadomić rodzinę bądź
    osoby wskazane do kontaktu o zaistniałej sytuacji.
  12. Rekomenduje się kontakt telefoniczny z właściwą miejscowo powiatową stacją
    sanitarno-epidemiologiczną i stosowanie się ściśle do wydawanych instrukcji i poleceń.
  13. W przypadku pogarszania się stanu zdrowia osoby, należy powiadomić pogotowie
    ratunkowe i poinformować o objawach. W przypadku wystąpienia u pracownika
    wykonującego swoje zadania na stanowisku pracy niepokojących objawów
    sugerujących zakażenie SARS-CoV-2, należy niezwłocznie odsunąć go od pracy i
    odesłać transportem indywidualnym do domu lub w przypadku gdy jest to niemożliwe,
    pracownik powinien oczekiwać na transport w wyznaczonym pomieszczeniu, w
    którym jest możliwe czasowe odizolowanie go od innych osób. Należy powiadomić
    właściwą miejscowo powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną i stosować się
    ściśle do wydawanych instrukcji i poleceń.
  14. Rekomenduje się ustalenie listy osób, z którymi podejrzewana o zakażenie osoba
    miała bezpośredni kontakt, a także miejsc/ pomieszczeń w których przebywała, celem
    gruntownego ich umycia i dezynfekcji.
    Szczegółowe rekomendacje dla poszczególnych placówek pobytu dziennego
    Placówki wsparcia dziennego
    W zakresie organizacji placówki wsparcia dziennego:
  15. Zalecenie zakazu wstępu na teren placówek wsparcia dziennego osobom, których
    obecność nie jest konieczna do zapewnienia ciągłości działalności placówki.
  16. Przyporządkowanie stałych opiekunów i wychowawców do danej grupy.
  17. Poinformowanie uczestników i ich rodzin/opiekunów oraz pracowników o nie
    przychodzeniu do placówki w sytuacji stwierdzenia u siebie niepokojących objawów
    choroby zakaźnej, kontakcie z osobą chorą, zakażoną, izolowaną lub
    kwarantannowaną. Ew. za zgodą mogą złożyć oświadczenie (ustne, pisemne).
  18. Brak możliwości przyjęcia do placówki dzieci oraz podjęcia pracy w placówce przez
    pracowników, którzy w ciągu ostatnich 14 dni mieli kontakt z osobą, u której
    potwierdzono lub podejrzewa się zakażenie SARS-CoV-2, a także wszystkich osób
    wykazujących objawy infekcji dróg oddechowych.
  19. W sali, w której przebywa grupa należy usunąć przedmioty i sprzęt, który nie można
    poddać czyszczeniu lub dezynfekować (np. pluszowe zabawki). Jeżeli do zajęć
    wykorzystywane są przybory sportowe (piłki, skakanki, obręcze, itp.) należy je
    dokładnie czyścić lub dezynfekować po każdym użyciu.
  20. Dziecko nie powinno zabierać ze sobą do placówki i z placówki niepotrzebnych
    przedmiotów lub zabawek.
  21. Należy zapewnić taką organizację pracy, która uniemożliwi kontakt poszczególnych
    grup dzieci.
  22. Do placówki może uczęszczać jedynie dziecko zdrowe, bez objawów chorobowych
    sugerujących chorobę zakaźną.
  23. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych pomiaru temperatury
    ciała można dokonać przy pomocy termometru bezdotykowego, za zgodą osoby/
    rodzica/ opiekuna.
  24. Zaleca się korzystanie przez dzieci z pobytu na świeżym powietrzu przy zachowaniu
    możliwej maksymalnej odległości od siebie. Sprzęt na placu zabaw lub boisku
    należącym do placówki wsparcia dziennego powinien być regularnie czyszczony lub
    dezynfekowany po użyciu przez każdą grupę dzieci.
  25. Rekomenduje się uzgodnienie szybkiej ścieżki komunikacji (telefon, poczta
    elektroniczna) z rodzicami dzieci w razie złego samopoczucia dziecka.
  26. Należy wyłączyć wszystkie dystrybutory i źródełka wody pitnej i zapewnić korzystanie
    z innych dystrybutorów przez dzieci pod nadzorem opiekuna. Zalecenia higieniczne w
    przypadku innych dystrybutorów wody zostały wskazane na stronie internetowej GIS.
  27. Podjęcie działań w celu zapewnienia uczestnikom gorącego posiłku poprzez zakup
    cateringu w placówkach, gdzie posiłek jest zapewniany.
  28. Od dostawców cateringu należy wymagać pojemników i sztućców jednorazowych.
  29. Korzystanie z posiłków winno być bezpieczne, w miejscach do tego przeznaczonych, w
    tym rekomenduje się zmianowe wydawanie posiłków, czyszczenie blatów stołów,
    poręczy krzeseł i klamek po każdej grupie. Wielorazowe naczynia – jeśli są używane –
    należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze nie niższej niż 60C
    lub opłukiwać wrzątkiem o temperaturze nie niższej niż 90C .
    W zakresie prowadzenia zajęć z uczestnikami:
  30. W placówkach może przebywać w jednej wyznaczonej sali pod opieką tego samego
    opiekuna do 15 dzieci, przy czym minimalna przestrzeń na jedno dziecko lub opiekuna
    nie powinna być mniejsza niż 4 m2
    (nie wliczając pomieszczeń kuchni, zbiorowego
    żywienia, pomocniczych).
  31. Dystans między dziećmi a także między opiekunami a dziećmi powinien wynosić nie
    mniej niż 1,5 m.
  32. Zaleca się, zwłaszcza w trakcie zajęć specjalistycznych, podział uczestników na małe,
    kilkuosobowe grupy o stałym składzie z przydzielonymi stałymi pracownikami
    (wychowawcami, psychologami lub innymi pracownikami pracującymi z dziećmi).
  33. Rekomenduje się rezygnację z zajęć kulinarnych.
  34. Sala, w której przebywają dzieci powinna być przynajmniej raz na godzinę wietrzona.